ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ГОТВЕНЕТО НА WEBER БАРБЕКЮ


Загрейте добре
барбекюто преди готвене. Храната ще залепне и няма да се приготви
правилно, ако скарата не е достатъчно нагорещена. Дори ако рецептата изисква
средна или ниска температура, винаги първо загрявайте предварително грила на
най-висока степен – поне 15 минути.
Намажете
продуктите с олио или зехтин. Никога не мажете скарата с мазнина. Достатъчно е
съвсем малко количество върху самата храна.
Почистете
скарата. Остатъците от храна по скарата полепват по
това, което печете и развалят вкуса. Винаги почиствайте барбекюто с четка за
скара от неръждаема стомана, след като грилът се е нагорещил достатъчно.
Стойте около
барбекюто. Преди да започнете да готвите се уверете,
че всичко, от което се нуждаете, е на една ръка разстояние. Не забравяйте основните
прибори за барбекю, зехтин, сосове, подправки и чисти чинии за готвене. Да се
наложи да бягате обратно в кухнята си не само означава да пропуснете
забавлението, но може да доведе и до изгаряне на храната ви.
Осигурете си
място за готвене. Понякога готвенето на барбекю включва
решения за части от секундата и е хубаво да може да прехвърлите храна от една
зона в друга. Оставете свободно място върху скарата. По този начин ще имате
възможност да обръщате храната с помощта на щипките за барбекю.
Гответе на
затворен капак. Основната функция на капака не е да
предпазва от дъжд. Най-важното е, че той предотвратява навлизането на прекалено
много въздух и излизането на твърде много топлина и дим. Когато капакът е
затворен, скарата е по-гореща, времето за печене е по-малко, а вкусът на пушек
е по-силен. Използвайте приложението iGrill или WeberConnect,
за да следите температурата
на храната, така че да не е нужно да отваряте скарата, докато не дойде време за
вечеря.
Обръщайте
храната само веднъж. Това важи за почти всички продукти. Перфектната
сочна пържола с апетитен загар се получава с едно обръщане – дайде й време да
достигне желаното ниво на готовност от едната страна и чак тогава я обърнете. Честото
отваряне на капака, води до намаляване на температурата, което води след себе
си други проблеми. Така че, отстъпете назад и се доверете на барбекюто.